17 05 12

Smell i orlogssalutten 17. mai

Tradisjonen tro ble det lagt ned krans fulgt av en dundrende mini-salutt ved Tordenskiold-monumentet på Rådhusplassen i Oslo 17. mai.

Tore Otto Madsen fra Norges Orlogsforbund sto for begge deler, både bekransningen og salutten, iført uniform fra gammel tid – som ”Tordenskiolds soldat”. Omgitt av æresvakter i tilsvarende mundur, fremførte han også en kortfattet historikk om den gamle orlogskjempen som tidlig på 1700-tallet sto i striden for Kongerikets sak.

Peter Wessel Tordenskiold fra Trondheim var den senere så legendariske skipssjef på ”Løvendals Galley” , som fikk tilnavnet ”Kattegats skrekk” i årene etter at han overtok skipskommandoen i 1712.

Hans dristighet og intelligente besluttsomhet som ung orlogssjef i kamp mot Carl XIIs styrker, fra Dynekilen til Hisingen og Marstand i de første tiår av det 18. århundre er gått over i nordisk orlogshistorie som lysende militære innsatser.

Norges Orlogsforbund har hvert år på nasjonaldagen en markering av den monumentale innsatsen Tordenskiold sto for. Og for forbundet må det være morsomt en passant hvert år å ligge i forkant av 17. mai-salutten fra Akershus festning - med en minivariant av orlogshistoriens 1700-tallskanoner, utført i skinnende messing – og dertil med riktig smell i orlogssalutten!

Foto: Sture Holmsten