17 05 12

Regjeringens talsmann på frigjøringsdagen:

 • Vi hedrer minnet til de 4.000 som aldri kom hjem -

Vi har lært av fortidens feil, sa statssekretær Snorre Wikstrøm fra statsministerens kontor i sin tale ved Krigsseilermonumentet.                                                                            Foto: Espen Wæhle/Norsk Maritimt Museum.
Vi hedrer minnet til de nesten fire tusen sjøfolk som aldri kom hjem, sa statssekretær Snorre Wikstrøm under sin markering av frigjøringsdagen på Bygdøynes. Wikstrøm hilste på vegne av Regjeringen.
Dere var Norges største bidrag i de alliertes kamp mot aksemaktene. Mange av dere seilte i krigsfart helt fra verdenskrigens utbrudd til Japans kapitulasjon i 1945, sa Wikstrøm henvendt til krigsseilerne og marineveteranene som hadde møtt frem.
710 norske skip senket
710 norske skip ble senket. Dette tallet rommer lidelser vi knapt kan fatte. Det ble heller ikke forstått av alle den gang. Tungtvannsabotøren Joachim Rønneberg sier det slik: ”Det var handelsflåten som gjorde at vi nordmenn kunne gå med reist hode og føle at vi var med og bidro, vi også”. Som sentral i Linge-kompaniet talte han på vegne av mange nordmenn.
En skamplett på nasjonens ære”
Den behandlingen våre krigsseilere fikk, da de omsider kom hjem, står i dyp kontrast til Rønnebergs ord, sa statssekretæren. Vi må leve med denne skampletten på nasjonens ære. Jeg er glad for at jeg kan si at vi har lært av fortidens feil, sa han. Og han ønsket samtidig å hedre de pårørende. Det er få som i dag forstår hvilken påkjenning det er å ha en ektemann, sønn, datter, bror eller søster ute på utrygt hav.
Også i etterkrigstiden -
Krigsseilermonumentet er et vitnesbyrd om Norges viktigste bidrag under andre verdenskrig. Også i etterkrigstiden har våre sjøfolk og marinefolk vært i tjeneste internasjonalt. I fjor ble Krigskorset med sverd tildelt orlogskaptein Trond Andrè Bolle for innsats i Afghanistan. Tildelingen var post mortem. Det var fire fra Sjøforsvaret som falt den junidagen i 2010.
Krigsseilerne og soldatene som falt i Afghanistan, har en ting felles: De oppga sin egen trygghet på vegne av fellesskapet. De som falt, gjorde det i tjeneste for Norge.

--------------- ooo OOO ooo ---------------

M 314 ALTA på Bygdøynes
Som ved mange tidligere anledninger kastet minesveiperen M 314 Alta glans over seremonien gjennom sin tilstedeværelse. Mannskapet stilte også til fanevakt.
Etter seremonien var det samvær med enkel servering i museets kafeteria. Med god underholdning ved Sjømannskoret.
Arrangementet ble gjennomført med støttte fra Oslo Maritime Stiftelse.
Slik var programmet for minnehøytideligheten ved Krigsseilermonumentet på Bygdøynes:
 • Velkomsthilsen ved Norsk Maritim Museum's direktør Espen Wæhle
 • Tale ved statssekretær Snorre Wikstrøm ved Statsministerens kontor
 • Tale for dagen ved Kåre Valebrokk
 • Bekransning av monumentet ved Krigsveteranforeninger og maritime organisasjoner
 • Kvinnegruppen fra Norges Krigsseilerforbund la ned sine blomster
 • Høytideligheten ble avsluttet med "Ja vi elsker", sunget unisont med Det Norske Sjømannskor
Kranser på Krigsseilermonumentet 8. mai 2012
 • Krigsseilerne ved Fridtjof Remu
 • Cap Horn Club Norway ved Gunnar Mathiesen
 • Norsk Maritimt Museum ved Espen Wæhle
 • Kvinnegruppen Norges Krigsseilerforbund la ned sine blomster